Ostkaka med vaniljsås från Skärstad

För 16–18 personer

Ingredienser
16 lit nymjölk
½ dl löpe
4 kkp hvetemjöl
7 ägg
3 hg socker
1 lit tjock grädde

Vaniljsås:
4 dl grädde
3 äggulor
1 liten bit vanilj
1 tsk potatismjöl

Beredning
Mjölken uppvärmes till +31ᵒ. Af 3-4 kkp af mjölken jämte mjölet och ett ägg göres en afredning, som vispas i mjölken då den är lagom uppvärmd. Då tillsättes också löpet och alltsammans röres, tills mjölken börjar löpna. Massan slås i en stor rund bleckform, som insättes i svag ugnsvärme ungefär ¼ timme, att massan må stelna. Härunder tillses den ofta och vasslan borthälles noggrant. Då kakan riktigt stelnat, uttages den och får kallna. Sedan rifves den och uppblandas i samma form, som den ska gräddas i, med äggen, sockret samt sist den till hårdt skum slagna grädden. Formen insättes så i het ugn och får grädda ungefär 1 timme. Serveras med vaniljsås.

Vaniljsås: Grädden och vaniljen kokas upp. Äggulorna och potatismjölet vispas tillsammans och då grädden kokat en stund, ivispas afredningen. Såsen får nu koka upp under kraftig vispning, hvarefter den lystes af elden, men vispningen fortfar, tills såsen svalnat. Socker tillsättes efter smak.

Recept från: Bondgården Önnarp, Skärstad, Småland av Emil och Emma Johansson
Upptecknat: 1902 av Anna Svensson (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 23 maj 2018

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.