Ingredienser
3 kannor nysilad mjölk
2-3 msk löpe
Till afredning:
4 fulla händer mjöl
2 kkp mjölk
1 ägg
1½ kkp grädde
3 kardemummor
2 msk socker
Salt
Beredning
Mjölken ljummas litet och afredningen vispas i. Löpet tillsättes. Mjölken får stå, tills den löpt väl tillsammans, omkring 10 minuter. Vasslan frånsilas noga. Ostmassan lägges i en flat smord form. Ägget uppvispas med grädden och kryddorna och slås öfver. Med en knif skärm man nu kors och tvärs i ostmassan, så att äggstanningen kan tränga ned. Gräddas omkring 1 timme. Ätes kall eller uppstekt med sylt till.
Recept från: Hustrun Augusta Andersson, Tveta, Värmland
Upptecknat: 1903 av Elvira Friberg (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer