Ingredienser
8 lit nymjölk
5 ägg
2 msk löpe
2 msk hvetemjöl
2 tsk stött kardemumma
1/3 lit grädde, socker
Sås: 1 msk smör, 1 msk mjöl, 1/3 lit grädde
Beredning
Mjölken påsättes och får endast bli ljum. 3 ägg, löpe och mjöl vispas väl tillsammans och hälles under vispning i den ljumma mjölken. Lock pålägges och det får stå tills det blir ystning. Osten silas sedan upp och vasslan får väl afrinna. I en väl smord form hälles osten. De öfriga äggen, kryddorna och grädden samt socker efter smak vispas tillsammans och slås öfver osten. Gräddas sedan i varm ugn tills den fått en vacker gulbrun färg, eller ungefär 20 min. Då den är nära färdig uttages den och öfverströs med socker och finstött kanel. Får sedan grädda färdig.
Beredning av sås: Smöret och mjölet röres tillsammans och grädden påspädes. Får ett godt uppkok och kryddas efter smak med socker, kanel och ingefära.
Recept från: Spel Karl Andersson, bonde, Mats Knuts, St Tuna, Dalarna
Upptecknat: 1898 av Ester Ekman (Uppsala, 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer