För 5 personer
Ingredienser
2 kannor nymjölk
1 liten tsk löpe, köpt
4 ägg
½ tsk kardemumma
2½ kkp mjölk
½ tsk riven citronskal
½ kkp socker
½ tsk salt
1 rågad kkp hvetemjöl
½ msk smör till formen
Beredning
Mjölken uppvärmes tills den blir ljum eller omkring 33 gr, då löpet tillsättes. Man flyttar dock grytan på sidan om spisen innan man tillsätter löpet. Mjölken får stå 15 min innan ostmyssja (ostmassa) bildas, sedan omröres det, så att ostmassan lägges på sikt, så att vasslan får afrinna. Man vispar därefter upp äggen, rör däri sockret, citron.
Recept från: Hemmansägarehustru Gerda Mikaelsson, Rude by, Tuna, Medelpad
Upptecknat: 1902 av Anna Söderbaum (Uppsala, 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer