Ingredienser
4 lit oskummad mjölk
1½ lit grädde
5 äggulor
3 hvitor
3 msk mjöl
2 tsk löpe
70 gr strösocker
1 kkp russin
Beredning
Mjölken uppvärmes i en kastrull till +33 grader Celsius. Äggulor, hvitor, mjöl och löpe vispas tillsammans och tillsättes till den ljumma mjölken. När det nu löpnat ihop öses hälften af den vassla som bildats bort, och kastrullen insättes i ugnen, och osten får koka där omkring en timme. Nu frånskiljes alla den öfriga vasslan, och ostkakan nedlägges i en kopparform. Man tillsätter då strösockret, 3 dcl grädde och russinen nedpetas i kakan, som åter insättes i ugnen för att grädda under två timmar. Hvarje halftimme påspädes 3 dcl grädde och det bruna som bildas på kakan petas då ned i.
Recept från: Hemmansägaränka Ulrika Jonsson, Hartorp, Qvarsebo, Östergötland
Upptecknat: 1905 av Thyra Åhlén (Uppsala, 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer