Ingredienser
5 kannor nymjölk
1½ hg mjöl
5-6 ägg
8 öre ostlöpe
Beredning
Mjölken ljummas. Äggen, mjölet röres ut med lite kall mjölk och vispas ner i den varma mjölken och blandar det riktigt väl. När det är väl omblandat rör man ner ostlöpen, och rör försiktigt till det börjar skära sig, då det får stå över svag eld. När det skurit sig riktigt tar man upp det och lägger det fösiktigt i en ostkorg, i vilken man förut lagt en linneduk. När vasslan riktigt runnit ut lägger man massan i en väl smord form, och gräddas i medelmåttig ugnsvärme.
Recept från: Recept fått av fru Svensson, gift med lantbrukare Martin Svensson på Gröteröd, Ödsmål, Bohuslän
Upptecknat: 1912 av Elsa Örnmark (Uppland, 29403:2)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer