Ingredienser
8 lit nymjölk
5 äggulor
5 msk vetemjöl
1½ dcl löpeextrakt
½ msk smör till formen.
2 msk socker
½ tsk kardemumma
1½ kkp grädde
Sås:
1 smk smör
1 msk mjöl
1 kkp grädde
1 tsk socker
½ tsk kanel
5 skållade sötmandlar
1 äggula
Beredning
Mjölken värmes, äggulorna och mjölet ivispas och röres i blandningen jämte löpet medan mjölken är ljum. Den övertäckes och får stå tills den skurit sig, då den hälles i ett durkslag, så att vasslan avrinner. En form smörjes med smöret, ostmassan nedlägges, hälften av grädden, blandad med kryddorna, hälles på. Formen insättes i ugnen att gräddas, men uttages om en stund då resten av grädden påhälles. Strax innan kakan är färdig beströs den med socker och kanel.
Såsberedningen:
Smör och mjöl fräses och spädes på med grädde, smaksättes med socker, kanel och mandel. Sist, när den svalnat något, ivispas äggulan.
Recept från: Lillerud, Nor, Värmland
Upptecknat: 1910 av Sara Olsson (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer