Ostkaka från Glanshammar

Beredning
Tag 4 kannor söt mjölk i en gryta och värm upp mjölken så den blir ljum. Tag ett par koppar kall mjölk, 1 äggula, 1 matsked löpesvatten och vispa det tillsammans med 2 matskedar mjöl och nedrör detta i den varma mjölken. Mjölken ystar sig. Man lägger lock på grytan och låter den stå en stund. Härefter rör man försiktigt i grytan så att vassle och ost skiljas åt. Osten tages upp med duschlag och vasslen får rinna av. Man slår sedan upp osten i en bunke, tager ett halvt stop grädde, 4 ägg och litet socker, vispar det tillsammans och rör ned det i osten. Bunken insättes i ugnen och gräddas tills ostkakan blivit brun och fått färg, då den tages ut och är färdig.

Tillagning av en ostkaka är ganska omständlig och kostsam. Det är huvudsakligen endast till större bjudningar eller kalas man bestås med denna läckerhet.

Recept från: Kil, Axberg, Glanshammar, Närke
Upptecknat: 1926 av Sten Thornell (Uppsala, 1279:1)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 23 maj 2018

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.