För 10 personer
Ingredienser
10 lit nymjölk
2 kkpr hvetemjöl
1 kkp löpe
1 ägg
1 kkp gräddmjölk
1 msk socker
Beredning
Mjölken sättes öfver elden och när den är godt ljum ivispas mjölet och därefter löpen. Mjölken aflyftas och får stå. När osten riktigt gått ihop, söndervispas den och får sjunka. Man frånsilar därefter vasslan, lägger osten i en med smör smord form, strör den med sockret, häller öfver den med ägget uppvispade gräddmjölken och låter den grädda si ugnen ungefär ½ timme. Serveras varm.
Denna rätt tillagades till middag i hvardagslag.
Recept från: Hos Erik Olsson Örn, Kallviken, Färnebo, Värmland
Upptecknat: 1900 av Ellen Böös (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer