För 6 personer
Ingredienser
5 lit skummjölk
5 lit oskummad mjölk
1 msk ostlöpesextrakt
3 dcl grädde
3 ägg
5 öre saffran
1 kkp mjöl
2 msk socker
Beredning
Mjölken uppvärmes till 35ᵒ, hvarefter ostlöpesextraktet under rörning tillsättes. Mjölken lyftes sedan åt sidan, där den får stå, tills den är färdiglöpnad. Därefter skäres med en knif kors och tvärs i ostmassan. Vasslan får sedan afrinna, men bör ej urklämmas alltför väl, då blir ostkakan torr. Nu uppvispas äggen tillika med sockret, grädden, saffran och mjölet, hvarefter allt detta slås till ostmassan och omröres väl. Blandningen slås i en med smör smord form och får grädda i medelmåttig ugnsvärme ungefär 1 timme.
Recept från: Aftonvardsmat hos Bonden Alfred Jansson, Långalma, Söderön, Börstil, Uppland
Upptecknat: 1900 af Matilda Andersson
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer