Ingredienser
2 2/3 l oskummad mjölk
2 2/3 l skummad mjölk
2/3 l sur mjölk
1 tsk strösocker
1 liten bit kanel
Beredning
Den oskummade och den skummade mjölken slås tillsamman i en gryta att koka. Då mjölken kokat upp tillsätts den sura mjölken under flitig omrörning, på det ej den ost som bildas, må sjunka till botten och så blifva vidbränd. Då vasslan klart skiljt sig från osten, aflyftas grytan. Osten upplägges på en djup tallrik, som hålles något lutande öfver grytan, att vasslan må afrinna. Då osten pressats väl, så att den blifvit fullkomligt fri från vassla, garneras den med socker och kanel, som förut stötts tillsammans. Serveras i skivor på smörgås. Anm. Vasslan användes som kreatursföda.
Recept från: Fördrängen (stataren) Jan Nilssons hustru Karolina Nilsson, Dyrberget, Fellingsbro, Västmanland
Upptecknat: 1901 av Matilda Stenquist (Uppsala, 29403:21 a-b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer