För 10 personer
Beredning
4 liter nymjölk får koka upp, då iröres sakta 1 liter kärnmjölk uppvispad med 3 ägg. Vill man hafva osten hårdare till sättes ungefär 3 tsk hvetemjöl i kärnmjölken. Blandningen omröres försiktigt tills den kokar upp, då aftas pannan från elden och osten upplägges i ett durkslag eller i en ostkorg, så vasslen rinner af. När osten kallnat fullständigt brynes den i smör vackert gulbrun på båda sidorna och serveras varm till smörgåsbord.
Recept från: Fru Matilda Johansson, Ringarum, Östergötland
Upptecknat: Av Linnea Lindqvist (Uppsala, 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer