Ingredienser
3 liter nymjölk
1 skålpund sur mjölk eller grädde
2 ägg
2 msk smör (till bryning)
Beredning
Mjölken uppkokas, då den sjuder ivispas äggen tillika med den sura mjölken, hvarefter den får stå en stund och ysta sig. Ostflockarna upptagas med durkslag och får däri kvarligga en half dag, tills all vasslan är afrunnen.
Den brynas sedan i smör, antingen hel eller skuren i skifvor och serveras som smörgåsrätt.
Recept från: Beredt af nämndemansmor fru Olsson, Dagsberg, Östergötland
Upptecknat: 1901 av Augusta Karlsson (Uppsala, 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer