Ingredienser
5 1/3 lit nymjölk
2/3 lit sur mjölk (drygt)
2 ägg
1 msk smör
Beredning
Nymjölken påsättes att oka. Under tiden vispas äggen och den sura mjölken tillsammans. Då nymjölken kokar upp ihälles mycket försiktigt (utefter kittelns kanter) af den uppvispade blandningen. När nymjölken fullständigt skurit sig och vasslan ser tun och grönaktig ut, öses ostmassan upp i en ostkorg. I ostkorgen lägges först en duk – stor nog att den kan vikas öfver ostmassan. Ostmassan nedpackas försiktigt i korgen och när osten kännes fast vändes den på andra sidan. Osten får sedan ligga kvar i korgen till den kallnat, då den upptages och brynes i smöret i en vanlig stekpanna.
Serveras till smörgåsbordet vid högtidliga tillfällen.
Recept från: Hustrun Karolina Gren, Fiskarstugan, Tuna, Småland
Upptecknat: 1900 av Nancy Ernvall (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer