Kalfost från Frötuna

Ingredienser
Mjölk af de 5 första målen
2 el 3 bitar kanel
1 kkp socker
1 tsk salt
9-10 kardemummor

Beredning
Mjölken af de 5 första målen förvaras, hvarje mål för sig, ty om de olika målen slås ihop surnar mjölken lättare. Grädden och mjölken vispas väl tillsammans därefter ilägges kryddorna. Kalfost kan endera kokas i ett kärl som är nedsatt i en gryta med vatten och får så koka i 1 timme, mer ock kan man slå mjölken i en bleckform och insätta den igen att gräddas gul, det förstnämnda sättet lär vara det bästa.

Recept från: Torparen A Aronsson, under Björnö, Frötuna, Uppland
Upptecknat:  1899 av Greta Billmansson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.