Ingredienser
6 lit mjölk
1 msk löpe
½ kkp sur grädde eller mjölk
(½ msk ättika)
Beredning
Mjölken ljummas, löpen tillsättes och mjölken får stå och löpa ihop. (Denna mjölk kallas ”löp” eller ”käsfil” och ätes med grädde, socker och kanel) Sedan vispar man om, så att osten skiljer sig från vasslan och osten tas opp att vidare beredas. Vasslan sättes öfver elden och den sura grädden eller mjölken (och ättikan) nedröres försiktigt. Den ost, som nu bildas, kallas hvitmosu. När vasslan börjar koka, afkyles den med något kall vassla, som slås kring kanterna af grytan, så att den ej kokar för häftigt. Skummet tas bort och när hvitmesen kokat en stund , samlas den ihop och tas opp. Den serveras på smörgåsbord eller ätes med grädde och missmör.
Recept från: Sven Knutsson Melin, Bensjö, Bräcke, Jämtland
Upptecknat: 1908 av Elsa Tirén (Uppsala, 29403:9)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer