För 10 personer
Ingredienser
1½ liter grädde (helst sur)
6 kkpr hvetemjöl
3 liter oskummad mjölk
½ msk salt
Till servering:
3 liter mjölk
Beredning
Grädden sättes på elden att koka 15 minuter. Då ivispas 2 kkpr af mjölet och massan får koka, tills smörfettet ur grädden afskiljer sig. Det silas då ifrån i såssnäcka och hålles varmt. I en annan gryta påsättes mjölken med saltet att koka upp, hvarefeter det öfriga mjölet ivispas till en lagom gröt, som får koka några minuter. Sist tillsättes massan, som blef kvar, sedan smörfettet silats ifrån. Gröten serveras varm med smörfettet, socker och kanel samt mjölk i glas.
Recept från: Hustrun Cedonia Johansson, Skrädene, Töcksfors, Töcksmark, Värmland
Upptecknat: Av Lydia Andersson (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer