Ingredienser
8 lit mjölk
4 hg mjöl
2 ägg
2 msk smör
1 tsk löpe
Beredning
Mjölet, äggen och en del av mjölken sammanröres till en tunn smet. Den övriga mjölken uppvärmes till 40ᵒ, varefter smeten nedröres. Sist tillsättes löpet under kraftig omrörning så att mjölet ej fastnar vid botten. Lock lägges över pannan och massan får stå i 5 minuter, då den ystar sig. När detta skett, rör man med en slev, så att vasslan skiljes från osten, som upptages med ett durkslag och lägges i en smord form. Några smörklickar nedstickas här och var. Puddingen gräddas i stark ugnsvärme. Serveras antingen direkt ut formen eller stekt i skivor.
Recept från: Tillagad av bondhustrun Charlotta Peterson, Vistorp, Västergötland
Upptecknat: 1911 av Anna Brunskog (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer