Ingredienser
4 kannor oskummad mjölk
1 mak löpe
1 stop mjölk
½ kkp hvetemjöl
8-10 små sockerbitar
Beredning
Mjölken värmes till omkring 30-35 gr C. Ett stop kall mjölk, 1 msk löpe och ½ kkp hvetemjöl sammanvispas och irörs sakta i den ljumma mjölken; röres hela tiden tills det väl löpnat. Osten upptages i ett såll eller ostkorg, för att vasslan skall afrinna. I osten nedstickes 8-10 sockerbitar. Sållet eller ostkorgen bör vara så stor som formen i hvilken brynosten skall gräddas. En form smörjes med smör och beströ med rifvebröd. Osten vändes nu ur sållet i formen och gräddas i medelmåttig ugnsvärme, tills den uppått sin dubbla höjd och får en vacker mörkbrun färg.
Kalasmat. Ätes alla tider på året till middag med lingon som efterrätt. God.
Recept från: Bondehus i Ods socken, Västergötland
Upptecknat: 1897 av Anna Rudbäck (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer