För 10 personer
Ingredienser
10 lit nymjölk
4 ägg
2 kkp hvetemjöl
1 kkp potatismjöl
2 msk socker
löpe
Beredning
Mjölken sättes öfver elden med undantag af ½ lit som vispas tillsammans med äggen, sockret och de båda mjölsorterna. Denna blandning tillsättes under vispning mjölken när den är litet mer än ljum. Ostlöpe ihälles under omrörning och grytan aflyftes samt får stå en ¼ tim eller tills osten samlat sig. Då upptages osten, vasslan urkramas och den lägges i en smord form samt insättes i ugn att gräddas. Då den fått vacker färg, tages den ut och kan ätas både kall och varm.
Serveras som efterrätt vid middagar på kalas, barndop, bröllop och begrafningar och medhafves så af gästerna utgörande en del af ”förningen”.
Recept från: Denna rätt är tillagad af hustrun till bonden August Karlsson Wedåkra, Humla, Västergötland
Upptecknat: 1900 av Regina Andersson (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer