Ingredienser
2 kannor söt mjölk (=5,2 l)
3 ägg
1 stop riktigt sur mjölk (=1,3 l)
Till bryning: 1 msk smör
Beredning
Mjölken sättes över elden och får koka upp. Äggen och den sura mjölken vispas väll till en jämn smet. När mjölken kokar hälles äggsmeten försiktigt i, varefter det hela återigen får ett uppkok. Ostmassan, som då bildas, tages upp med hålslev och lägges i en brynostform, som är av trä och har utseende av en fyrkantig låda. Osten lägges så jämnt som möjligt, när formen är full vändes osten om för att bli lika slät på båda sidor. När den kallnat, brynes smör i en stekpanna, osten lägges i och brynes väl på alla sidor. Skäres i skivor och ätes till smörgåsbord.
Brynost var förr en stående rätt vid hö-och rågbärgsel samt användes alltid till marknadsmat. Numera brukas det vid varje större begravning.
Recept från: Lagat hos Emeli Månsson i Högby, Öland
Upptecknat: 1915 av Gunhild Lindell (Uppsala, 29403:23)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer