Ingredienser
5 kannor mjölk
3-4 msk löpe
Beredning
Mjölken ljummas och löpet tillsättes. ”Blannan” (vasslan) silas från osten och kokas tills den blir tjock som en gröt (så att man ser botten på grytan om man rör med sleven), då den lägges i en linnelapp i ett ostkar och får stå ett dygn för att rinna av. Den stjälpes sedan upp och läggs för att torka. När den är riktigt hård kan man riva den i vispad grädde och lite socker och kallas då messmör och används till smörgåsen.
Recept från: Pers förmånsmor i Flärke, Mo, Ångermanland
Upptecknat: 1908 av Linnea Huss (Uppsala, 29403:22)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer