Blandad ostkaka från Amnehärad

För 10–12 personer

Ingredienser
3 stop oskummad mjölk
1 kanna skummad mjölk (drygt)
1 kvarter grädde
¼ hg mannagryn
½ tsk löpvassle
1-2 ägg
2 rågade msk socker
2 tämligen rågade tsk salt
1 msk smör

Beredning
Den skummade mjölken sättes på att koka. Då den kokar upp vispas grynen försiktigt uti, och detta får koka, tills det blir en tunn gröt, hvarpå gröten slås upp att kallna. Den oskummade mjölken värmes till ung 36ᵒ, hvarpå löpvasslan röres i. Mjölken får sedan stå varmt, tills osten löpt ihop, harefter det röres i den. Den får sedan stå, tills vasslan stiger upp. Då tar man med ett durkslag upp osten, låter vasslan väl rinna af och häller osten i den svalnande gröten, där den väl omblandas. Äggen, grädden, sockret och saltet vispas tillsammans och slås i till sist. (Hvitorna skiljdes åt och slogos till hårdt skum, som rördes i till sist, men detta ej efter gummans föreskrift). Smeten slås sedan den är väl omrörd i smorda formar, som ej få vara fulla. Och gräddas i ganska varm ugn, hvartill åtgår 1 ½-2 tim. Under gräddningen samlar sig vassla omkring kakan, men denna kan, när kakan väl är färdig, lätt aflägsnas med en sked.

Ätes med vanlig ostkakssås, som kokas sålunda: gräddmjölk afredes med hvetemjöl till en tunn välling, som smaksättes med kanel och socker samt får koka en stund. En äggula vispas i, hvarefter såsen ej får koka. Såsen bör vara kall och kakan något afsvalnad, då den serveras. Rätten användes vid högtidligare tillfällen som efterrätt till middag eller kväll. Begagnas stundom som förning vid bröllop och begrafningar.

Recept från: Receptet erhållet af bondhustrun Lovisa Johansson från byn Nunnestad i Amnehärad, Västergötland.
Upptecknat: 1899 av Stina Warholm (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.