Ingredienser
8 kannor god nymjölk
4 hg vetemjöl
1 msk ostlöpe
3-4 msk salt
3-4 ägg (om man har råd)
Beredning
Mjölken ljummas med saltet och löpet röres i varefter det hela sakta röres tills mjölken är väl skuren. Då tas det tjocka upp och lägges på en duk eller ostkorg att avrinna. Sedan inarbetas mjölk väl och äggen, om man har, det hela hälles i en långpanna och gräddas i god ugnsvärme.
Recept från: Lagat hos fd Korpral Carl Wik Elinsberg Blåsut, Vassända-Vaglums socken, Västergötland
Upptecknat: 1915 av Kerstin Drakenberg (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer