För 7 personer
Ingredienser
20 st hvitkålsblad
1 knippa dill
½ kg fläskkorf
4 lit vatten
Klimp:
1 kkp nymjölk
1 ägg
2 kardemummor
4 msk hvetemjöl
¼ tsk salt
½ tsk socker
Beredning
Vatten hälles i grytan och korfven ilägges. När vattnet kokar, ilägges den väl sköljda och i bitar skurna kålen tillika med den sköljda och groft hackade dillen. Klimpen ilägges med sked i soppan och får koka 10 min.
Då kålen är färdigkokt, hvartill åtgår 1½-2 timmar, afsmakas den.
Beredning av klimp:
Ägget och mjölken vispas tillsammans. Socker, salt och kardemummor tillsättes och mjölet nedröres.
Till servering. Fläskkorf.
Recept från: Arbetarehustru Maria Svensson, Jönköping, Småland
Upptecknat: 1901 av Judit Bergström (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer