Ingredienser
2 st kålrötter
2 liter potatis
½ kkp fläskflott
1 mak salt
2 tsk sönderklippt gräslök
Beredning
En kittel påsättes med kallt vatten på elden. Kålrötterna skalas samt skäres i bitar, ilägges i vattnet tillika med saltet. När kålrötterna kokat en stund, ilägges sedan den råskalade potatisen, hvarefter det får fortfarande koka. När rotsakerna äro kokade, afslås vattnet och rotsakerna söndermosas med en stöt mycket väl, hvarefter fläskslottet tillsättes, samt den sönderklippta gräslöken.
Rotmos ätes tillsammans med stekt fläsk som middagsmat.
Recept från: Länsmans Per Andersson, Fryksås fäbodar, Orsa, Dalarna
Upptecknat: 1897 av Regina Björklund (Uppsala, 29403:3b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer