För 2 personer
Ingredienser
1½ kg oxkött
1 kålrot
1½ lit potatis
1 lit vatten
Hvitpepparkorn
Salt
Beredning
Köttet tvättas, skäres i bitar och sättes på i kallt vatten tillsammans med hvitpepparkornen. Detta får koka i 1½ timme då kålroten och potatisen som förut blifvit skalade och skurna i bitar, ilägges. Saltet tillsättes och lappskon får koka färdig.
Recept från: Carolina Gustafsson Skräddargården Lossby, Björlanda, Bohuslän
Upptecknat: 1906 av Ebba Carlsson (Uppsala, 29403:2)
Kommentar: Namnet lapskojs/lappsko härstammar från den engelska ordet lobscouse, som betecknar en maträtt vanlig bland sjömän, en stuvning av kött och grönsaker. Ordet har alltså spritts med sjömän och försvenskats till lapskojs, en rätt många av oss minns från skolbespisningen. Numera består den vanligtvis av potatismos och kött, men receptet från Björlanda innehåller också kålrot.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer