För 5 personer
Ingredienser
1 kilo färskt oxkött
6 morötter (stora)
1 kålhufvud
Salt
Purjo
Persilja
14 potatisar
1 tsk kryddpeppar
1 tsk starkpeppar
Beredning
Köttet påsättes i kallt vatten och får koka 2 timmar. När vattnet kokat upp, skummas det väl och kryddorna iläggas. Morötterna skalas och klyfvas, kålhufvudet skäres i rätt stora bitar och när köttet blifvit kokt 1 timme ilägges morötterna och kålhufvudet och mera vatten spädes på. Efter 1 ¾ timme ilägges potatisen, som förut skalas och skäres i bitar. Då soppan kokt 2 tim upptages köttet, och skuren purjo ilägges att koka ett ögonblick. Sedan är soppan färdig och då lägges i salt samt finhackad persilja. Köttet skäres upp i bitar och serveras särskildt till soppan.
Recept från: Hos snickaren Ahlström, Billesholms grufva, S Vram, Skåne
Upptecknat: 1899 av M F Schwartz (Uppsala, 29403:14)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer