Ingredienser
Vatten
Honung
Ingefära (efter smak)
Jäst
Russin
Beredning
Vattnet kokas upp, honung lägges i efter smak. Får koka upp, skummas (Ingefära lägges i efter smak). Drickat hälles upp i en lerkruka och får svalna. Jästen tillsättes, när temp för jäsningen är lagom. Jästen utrörs i vatten. Drickat får jäsa till följande dag. Skummas väl och hälles på buteljer. Bottensatsen tas väl bort. Ett par russin lägges på var butelj. Korkas och hartsas. Brukar vara färdigt efter 8 dagar.
Recept från: Pjätteryd, Småland
Upptecknat: Av Karin Lange (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer