5 kakor
Ingredienser
10 kg grovt rågmjöl
5 l kokande vatten
Salt
Surdeg
Bryggarjäst
Beredning
På morgonen skållas mjölet tillsammans med saltet och degen slås duktigt, täckes över och får stå till kvällen, då bryggjäst och surdeg tillsättes, och degen arbetas minst 1 timma. Övertäckes och får stå till morgonen, då den åter arbetas helst lika länge. Bakas ut till runda el avlånga bröd, får jäsa, naggas och gräddas 3-4 timmar, beroende på brödens storlek.
Vill man ha kavring, bakar man ut avlånga bröd ung 1½ dm tjocka. När de så äro jästa, tar man med ett snöre och klyver dem på längden mitt av, penslar med grädde emellan och sätter dem strax på varandra och sätter dem in att gräddas. Blir över- och underkavring. Man kan använda pressjäst, men bäst med bryggjäst.
Recept från: Vinslöfs hushållsskola, Allerum, Skåne
Upptecknat: Januari 1912 av Lilly Påhlsson (Uppsala 29403:14)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer