Ingredienser
½ kg hvitt farinsocker
2 ägg
1 kkp smör
1 kkp grädde
Hvetemjöl efter behag
1 tsk vaniljsocker
6 kardemummor
1 tsk kanel
Till pensling:
1 ägg
1 kkp pärlsocker
Beredning
Ägg och socker vispas väl tillsammans. Smöret smältes och röres ned tillsammans med grädden, vaniljsockret och de fint stötta kryddorna. Sedan inarbetas mjölet, tills det blir en smidig, rätt lös deg. Den bör stå till följande dag, då den utkaflas till stänger, som rullas fingertjockt och formas till kringlor. Dessa penslas med ägg och beströs med pärlsocker, samt gräddas i medelmåttig ugnsvärme.
Recept från: Fiskebäckskil, Bohuslän
Upptecknat: 1911 av Margit von Bahr (Uppsala, 29403:2)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer