Kryddskorpor

Ingredienser och beredning
Af godt hvetemjöl och ett halft stop ljum mjölk, samt ett halft qvarter god jäst, göres en så kallad jästdeg, som bör vara något så stadig, och öfvertäckas med varmt linne. När degen är väl uppjäst, arbetas 1 1/4 skålpund utvattnat smör med något hvetemjöl, och derpå slås tre halfstop ljummad mjölk, hviket allt arbetas väl tillsammans med degen, som sedan öfvertäckes och får jäsa ; derefter iknådas 1½ skålpund sirup som förut är kokad med ½ qvarter i små tärningar skurna pomeransskal, 1 jumfru tillsammans krossad fänkål och anis, samt ett theskedsblad stött ingefära.

Då degen härmed jäser upp bakas derefter skorpor, i hvad fason man behagar, hvilka sättas på plåtar och böra skorporna vara väl jästa innan de insättas i ugnen att torkas. Den som behagar, kan till dessa skorpor taga hälften fint rågmjöl.

Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 23 maj 2018

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.