Ingredienser
Vetebröd:
1 kg vetemjöl
½ tsk salt
½ lit mjölk
25 gr jäst
1 hg smör
1 msk strösocker.
Risgrynspannkaka:
1 kkp risgryn
1½ lit oskummad mjölk
4 ägg
1½ kkp strösocker
12 bittermandlar
1 hg smör
1 kkp russin
Beredning
Vetebrödet beredes efter HK (Hemmets kokbok). När degen är jäst för andra gången kavlas den ut i en stor kaka och gräddas. Till pannkakan sköljes risgrynen och kokas mjuka i mjölken till en gröt som vår svalna. De övriga ingredienserna blandas i. Smeten gräddas i en stekpanna. Då rätten skall serveras skäres brödet i sex trekanter. På varje bit läggs en bit risgrynspannkaka. Detta är en stående rätt i Dalsland på alla bröllop, begravningar, barndop eller mindre bjudningar. Då serveras alltid dessa smörgåsar före alla anda rätter. Detta gäller endast landsbygden.
Recept från: Fru Augusta Larsson, Brålanda, Dalsland
Upptecknat: Av Inger Hanberg (Uppsala 29403:4)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer