Ingredienser
1 kkp grädde
1 kkp socker
3 hg mjöl
1 ägg
6 msk skiradt smör
1½ tsk hjorthornssalt
1 tsk kanel
Beredning
Ägget uppvispas tillika med sockret, kanelen och grädden; därefter tillsättes smret och allra sist mjölet. Då degen är väl arbetad utkaflas den till ungefär 8 cm (måste vara 8 mm) tjocklek, hvarefter af densamma med en sporre skäres en degremsa ungefär 12 cm lång och 1½ cm bred, hvilken naggas här och där i ena kanten med sporren samt formas till små kransar, som insättas i god ugnsvärme att grädda tills de äro vackert bruna.
Recept från: Bakat hos bonden Johan Andersson, Annö, Valö, Uppland
Upptecknat: 1900 av Matilda Andersson (Uppsala, 29403:17)
Kommentar: Tjockleken kan omöjligt vara 8 cm, som det anges i receptet. Efter provbakning rekommenderas 8 mm, då blir kransarna blir lagom tjocka.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer