För 8 personer
Ingredienser
4 kkp vatten
5 kkp skrädt havremjöl (skrämjöl)
1 msk salt
Sås:
3 msk fläskflott
4 msk hvetemjöl
6 kkp vatten
Salt
Beredning
Saltet och mjölet vispas tillsammans med vattnet till en tjock smet. Häraf tages med en träsked klimpar, som lägges i kokande saltadt vatten att koka, tills de flyta upp, då de uppläggas och serveras med sås.
Sås:
Fläskslottet och mjölet fräses i en panna, vattnet tillsättes och såsen får koka några minuter, hvarpå den afsmakas med salt och serveras till klimpen.
Recept från: Hos hemmansägare Erik Ersson, Granberga, Karlskoga, Värmland
Upptecknat: 1899 av Signe Otterborg (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer