Bärkaka från Ovansjö

Beredning
Man hade vanlig rågmjölsdeg av sammalet rågmjöl. Då tog man av med kakmått utan hål en kaka, sedan rörde man litet mjöl i bärmos och vek upp kanterna på kakan runder om och la de där mosen å och smeta omkring den. Därefter gräddade man bärkakan och när man skulle äta den, skulle man ha sirap på, för att det skulle bli sött.

En bärkaka skulle ätas enbart (den var både sovel och bröd).

Recept från: Johan Persson (född 1859), Ovansjö, Gästrikland
Upptecknat:
1935 av Imber Nordin-Grip (Uppsala, 9301)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.