Ingredienser
250 gr smör
400 gr mjöl
150 gr strösocker
2 äggulor
1 äggvita
2 tsk hjortronsalt (hjorthornssalt)
Till pensling: 2 ägghvitor, sötmandel och pärlsocker
Beredning
Smöret tvättas. Det tvättade smöret, mjölet, sockret, äggulorna, hvitan och hjortronsaltet arbetas på bakbordet till en smidig deg. Degen kaflas ut ganska tunt och urtages med krusigt mått. Kakorna penslas med ägghvita och beströs med den skållade och hackade mandeln uppblandad med pärlsocker. De gräddas i medelmåttig ugnsvärme (ca 225ᵒ).
Recept från: Ulrika Jonsson, hemmansägaränka Hartorp, Qvarsebo, Östergötland
Upptecknat: 1905 (Uppsala, 29403:24)
Kommentarer till receptet
Det står att smöret ska tvättas, vilket var vanligt förr, då smör saltades hårt för att kunna lagras en längre tid. Då ältade man smöret i vatten, så saltet gick ur. Det står också hjortronsalt istället för hjorthornssalt, vilket var vanligt i talspråk och äldre handskrivna recept.
Matkultbloggen: "Receptet verkade bekant"
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer