Ingredienser
6 lit sötmjölk
6 kg kornmjöl
2 kg rågmjöl
2 msk salt
Beredning
Mjölet siktas, mjölken tillsättes litet i sänder. Degen arbetas tills allt mjölet är väl inarbetadt. Utbakas i stora bladtunna kakor som naggas väl på båda sidor.
När kakan är naggad på en sida kastas den på brödspaden med den onaggade sidan upp hvilken då naggas. Kakan skulle eljest gå söder emedan den är så tunn. När kakan är gräddad hopvikes den och får så torka. Detta bröd användes mest till tätmjölk.
Recept från: Hemmanägarehustru Anna Bodin Kallenäs, Boteå, Ångermanland
Upptecknat: 1902 av Elise Näsholm (Uppsala, 29403:22)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer