För 6 personer
Ingredienser
3 lit mjölk
2 tekoppar korngryn
2 msk salt
4 msk sirap
Beredning
2 bleckformar smörjas med ister i varje form hälles 1½ lit mjölk, hvari blandas en tekopp gryn, en msk salt och två msk sirap. Formarna insättas i ugnen, man rör då och då i formarne, tills grynen börjar svälla. När kakan stannat och fått färg uttages den och serveras med följande sås:
½ lit mjölk kokas upp, då ivispas en afredning, bestående af 2 msk hvetemjöl utrördt i litet mjölk. Då såsen kokat några minuter, aflyftes den och tillsättes med ½ tsk salt och 1 msk sirap.
Istället för denna sås kan också användas fläsk. I hvardagslag tages vatten i kakan istället för mjölk.
Recept från: Hemmansegaren Karls Persson, Dufdalen, Karlskoga, Värmland
Upptecknat: 1899 av Signe Otterborg (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer