Knäckebröd från Karlskoga

Beredning
Mor Eriksson på Degernäs skulle ha storbak. Klockan tre fm gjordes degen upp och till den åtgick:

18 kg rågsikt
2 hg pressjäst
12 lit vatten

En del af mjölet och vattnet rördes samman och arbetades väl. När degen var slät tillsattes jästen ochdegen fick jäsa till framåt sjutiden när ytterligare något mjöl tillsattes och under det degen för andra gången fick jäsa upp gjordes bagarstugan iordning. Bakbord, kaflar och spadar togos fram och sattes på sin plats. Bräder uppsattes på hvilka ämnen till hvarje kaka skulle läggas och tillslut utrakades glöden ur den stora bakugnen.

Vid niotiden var allt klart att begynna själfva bakningen. Degen delades först i så små delar som ungefär passade för en kaka och dessa lades på de förut nämnda bärderna som voro väl mjölade. Så vidtog själfva kaflingen som sköttes af två personer. Den ena kaflade med en slät kafel och den andra kaflade ut kakan tunt med en krusig kafvel. En tredje person tog så den färdiga kakan och langade den till den fjärde som stod och passade ugnen. Kakorna inlades i ugnen men ett mindre hål togs först ut på midten af kakan.

När alla kakorna voro utbakade och gräddade borstades allt löst mjöl bort och därefter jämnades kanterna med en knif och det brända skars bort. Därefter hängdes de upp på en stång i taket för att torka och kunde efter några dagar börja användas. Det var så mört och fint och smakade så bra och det kommer nog att ha stor åtgång under vintern.

Recept från: Mina Eriksson, Degernäs, Karlskoga, Värmland
Upptecknat:
Av Tekla jonsson (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 23 maj 2018

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.