Ingredienser
12 kkpr groft rågmjöl
6 kkpr hvetemjöl
4½ kkpr bra varmt vatten
1 kkp okokt sirap
2 tsk salt
2 msk upplöst jäst (5 öre)
1½ msk skurna pomeransskal.
Beredning
Rågmjöl, sirap, kryddor och vatten arbetas tillsammans i ett fat hvarpå hvetemjölet inarbetas på bakbordet till en smidig deg. Denna lägges i en väl smord form, där den har godt jäsrum och får stå på täml varmt ställe 8-10 tim eller tills degen jäst till sin dubbla volym, då den insättes i ej för varm ugn att grädda, hvartill åtgår omkring 1 tim. Genast den är uttagen inlindas den i en fuktig duk och får ligga där tills den är kall.
Recept från: Lagad af rättarhustru Ida Jansson, Rälllsjön, Ramsberg, Västmanland
Upptecknat: 1901 av Annelie Carlstedt (Uppsala, 29403:21b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer