Ingredienser
1½ hg smör
1 kg mjöl (hälften råg, hälften vete eller korn)
1/3 lit (helst sur) gräddmjölk
2 ägg
2 tsk hjorthornssalt
1 kkp socker
Beredning
Smör och mjöl blandas tillika med hjorthornssaltet. Äggen röras ned samt sockret och mjölken till en mycket hård deg, som genast slås upp till kringlor. En liten del deg rullas 20 cm lång, tjockare på mitten, smalare vid ändarna, vilka läggas något i kors över varandra. Kakan får mera formen av en ring. Gräddas i god ugnsvärme, varunder de penslas en gång med vatten.
Ofta bakas kringlorna av billigare ingredienser, då man endast minskar på smör och ägg i förhållande till det andra.
Recept från: E Telander, Eksjöhofs gård, Vallsjö, Småland
Upptecknat: 1910 av Maria Hahr (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer