För 4 personer
Ingredienser
6 kkpr rågmjöl
2 kkpr sura inkokta lingon
För 2 öre pressjäst
3 kkpr vatten
¼ tsk salt
3 msk sirap
Beredning
Af mjölet, saltet, det ljumma vattnet och den upplösta jästen göres en vanlig deg hvilken får jäsa till sin dubbla storlek, hvarefetr den arbetas på bakbordet och utkaflas till en rund kaka af en vanlig brödkakas storlek och kanten uppvikes 2 cm rundt om hela kakan. Lingonen uppblandas med sirapen (om man vill kan man ock stryka på sirapen på kakan strax innan den ätes); och sedan utbredes lingonsylten öfver hela kakan innanför den uppvikta kanten. Kanten har man gjort för att lingonsylten ej skall rinna utaf kakan. Bärmoskakan gräddas sedan i ej för stark ugnsvärme tills den är riktigt genomgräddad. Kakan ätes till mjölk eller dricka istället för smörgås.
Recept från: Arrendatorshustru Karin Karlsson, Östavik, Nora, Uppland
Upptecknat: 1902 av Astrid Frunck (Uppsala, 29403:17)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer