Ingredienser
110 gr smör
3 rågade träskedar mjöl
4 tsk socker
1 äggula
Fyllning:
½ lit färska äpplen
1 kkp socker
Marängmassa:
2 äggvitor
3 msk socker
Beredning
Smör, mjöl, socker och äggula arbetas väl och slås med kaveln och lägges i rund form. Äpplena skalas, skäras i skivor och doppas i sockret och lägges över degen i formen. Gräddas till färdigt då man prövar med en vispsticka. Vitorna slås till skum, socker nedröras försiktigt och marängmassan bredes ut över den kalla kakan. Ställes in i ugnen att gräddas vackert gulbrun.
Recept från: Bakad av fröken Hanna Andersson, Kristvalla, Småland
Upptecknat: 1912 av Maria Ringberg (Uppsala, 29403:15)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer