Ingredienser
10 lit blåbär
6½ lit vatten
2½ kg toppsocker
3 buteljer rehnvin
30 g kanel
10 g nejlikor
arrac
Beredning
Bären jämte 3 liter vatten slås i en syltgryta och kokas mosiga, pressas därefter genom duk. Sockret, 3 liter vatten kokas till en klar lag och blandas med rehnvinet. Sist kokar man ½ liter vatten, kanelen och nejlikorna och silar alltsammans. Vinet tappas på buteljer, men ett litet rum lämnas, ty i varje butelj hälles en tsk arrac. Buteljerna förvaras stående i sval källare.
Recept från: Hemmansägarehustru Lisa Halvardson, Dypåsen, Södra Finnskoga, Värmland
Upptecknat: 1905 av Elin Edgren (Uppsala, 29403:18b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer