Beredning
Tages 4 kannor godt källvatn och 4 skålpund socker, som kokas tillsammans ½ tima och skummas väl. Sedan det kallnat, lägges deruti en kanna rensade oxläggor, väl stötte, 4 skedblad öljäst och 1 skålpund lemon-sirap. Efter 3 dagars jäsning silas liqueuren ifån, lägges i ankar med jäsningsrum, täppes och hartsas väl, samt efter 4 veckor tappas på Bouteiller med en bit socker i hvarje, och litet ledigt rum. Sedan de blifvit väl hartsade, lutas de omkull. Ju längre det ligger, dess bättre det blir. Detta vin är godt emot convulsioner, gikt och krampe. Af andra rosor kan ock vin göras, på samma sätt. De taga och jäsning af bara socker så väl som andra viner.
Recept från: Handskriven avskrift av Tankar wid skötseln och nyttan af boskap och fjäderfä Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av Johann Brauner Länk till annan webbplats.1756, funnen i hushållsbok från sent 1700-tal–1800-tal, upphittad vid Sölvesborg slott i Blekinge (Uppsala, 15250)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer