Beredning
Lingonen kokas med ett quarter vatten till hvarje kanna lingon tills de safta sig, då de uppösas på hårsigt* att saften får afrinna; den som behagar kan sedan koka saften med 1 skålpund socker till hvarje halfstop saft, men den håller sig äfven utan socker om den tappas på buteljer och förvaras i källare.
Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)
*Kommentar: Med stor sannolikhet avses en sikt i tagel.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer