Beredning
Körsbären rensas, stenarne uttagas och krossas samt kärnorna frånskiljas och deraf lägges en i vart körsbär, hvarefter något drygare florsiktadt socker tages än körsbären väga: dermed insockras körsbären hvarftals i en djup skål, hvarest de blifva stående öfver natten.
Derefter afhälles saften i syltgrytan och kokas under skumning och omrörning tills den blir någorlunda tjock; då iläggas bären att under omskakning , koka tills de blifva klara, då syltet lyftes af elden; men med skakningen fortfares tills det blifver inemot svalt. Sedan sås det i burkar och förvaras.
Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer