För 4 personer
Ingredienser
1 liter vatten
4 stora rödbetor
1 kkp svarta körsbär
1 bit kanel
3 ½ msk potatismjöl
2 msk ättika
1 ½ kkp socker
Beredning
Rödbetorna skrapas väl rena och påsättas att koka i vattnet tills de äro mjuka, hvarefter de upptagas. För att få mörkare färg på saften tillsättas körsbären i denna samt få koka tills de går sönder, då saften silas upp. Saften, tillsammans med sockret, kanelen och ättikan, får nu åter ett uppkok, hvarefter potatismjölet, upplöst i lite kallt vatten, ivispas. Då alltsammans kokt upp slås krämen upp i karott och får kallna.
Användes som andra rätt tillsammans med mjölk till middag.
Recept från: Hustru Anna Bengtsdotter, mannen tågverksarbetare, Käralund, Örgryte, Västergötland
Upptecknat: 1900 av Elin Ekhag (Uppsala, 29403:20)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer