Beredning
Till 2 kannor bär tages ett stop vatten och 4 lod vinsyra, som förut är upplöst i ett kvarter vatten. Allt detta slås i en silduk att själfrinna; bör stå ett dygn men får ej kramas. Sedan väges saften och till varje skålpund saft tages lika mycket socker. Arbetas en half timme och skummas. Därefter tillsättes 1 ½ grm salicylsyra till varje skålpund saft. Salicylsyran bör vara upplöst i sprit.
Recept från: Maskinistdottern Karin Kempe, Wärja sågverk, Ångermanland
Upptecknat: 1902 av Laura Närholm (Uppsala, 29403:22)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer